با بالا رفتن سن، افرادتغییرات جسمی و روحی را تجربه میکنند که کاملا طبیعی است. در اینجا با برخی از تغییرات مثبت دوران پیری آشنا میشویم.
معلومات زیاد (خردمندی)
به دلایل زیادی، سنین پیری، سالهای طلایی زندگی نامیده میشود. پیر شدن مزایای خودش را دارد. یکی از خوبیهای آن، این است که شما در استفاده از آنچه که یاد گرفتهاید مهارت دارید. این « هوش متبلور» نامیده میشود و حتی در سن ۶۵ تا ۷۰ سالگی شما بهتر هم خواهد شد.
روحیه سازگارانه و کنترل هیجانات (احساسات)
بالاخره در سن بالا، معلوم میشود که شما یک پیرمرد یا پیرزن بداخلاق نیستید؛ یعنی با بالا رفتن سن، مثلاً دوران ۶۰ سالگی، احتمالاً فردی سازگارتر خواهید بود. همچنین، احتمال شادتر بودنتان بیشتر است و کمتر تمایل به عصبانیت دارید. افراد مسن بهتر میتوانند احساسات خود را کنترل کنند و بیشتر بر بهرهوری مناسب از زندگی تمرکز میکنند.
انعطاف در ارتباط با دیگران
در دورهی ۴۰ سالگی بیشتر از هر زمان دیگری با احساسات افراد دیگر سازگار هستید. این بینش جدید و انعطاف داشتن در مورد تفکر و احساس دیگران باعث میشود زندگی با عزیزانتان را راحتتر شود و با همکاران خود آسوده کنار بیایید.
رابطهی جنسی بهتر
زنان مسن ممکن است نسبت به زمانی که جوانتر بودند، اغلب رابطهی جنسی کمتری داشته باشند، امّا به این امر اهمیت ویژهای میدهند. پژوهشی بر روی زنان ۴۰ سال به بالا، نشان میدهد که رضایت جنسی با بالا رفتن سن افزایش مییابد.
سحرخیزی و خواب منظم
دههی ۶۰ سالگی شما، فرصت خوبی خواهد بود تا آن فرد سحرخیزی شوید که همیشه دلتان میخواست باشید. بهطورمعمول با افزایش سن، الگوی خواب ما تغییر کند، بنابراین، زودتر به خواب میرویم و زودتر از خواب برمیخیزیم. به نظر میرسد این روند نشان از کارکرد صحیح بدن است و نه بیماری. یک پژوهش نشان میدهد باوجوداینکه افراد بالای ۶۵ سال تمایل دارند در طول شب بیدار شوند، امّا بیشتر آنها اظهار کردهاند که در شب معمولاً خواب با کیفیتی داشتهاند.
خداحافظی با میگرن
وقتی به سن ۷۰ سالگی میرسید، ممکن است سردردهای میگرنی که در بیشتر طول عمر خود داشتهاید از بین برود. فقط ۱۰٪ از زنان و ۵٪ از مردان بالای ۷۰ سال گزارش کردهاند که هنوز میگرن دارند. حتی خبر بهتر این است که ممکن است همچنان میگرن داشته باشید اما با سردرد همراه نشود؛ یعنی برخی از افراد در سن بالا میگرنهایی به صورت اختلالات بینایی یا حسی بدون درد را تجربه کنند.
انجام کارهای روزانه
بازنشستگی زودهنگام بهترین گزینه برای سلامتی شما نیست، مگر اینکه شما یک شغل سرگرمکنندهی دیگری هم داشته باشید. مطالعهای با نام «پروژهی طول عمر» نشان داده است که افرادی که همواره در شغل مورد علاقهشان سخت کار میکنند، طول عمری بلندتر دارند. این مورد، به همراه دوستان و یک ازدواج خوب، میتواند کلید عمر طولانی باشد.
دوری از ترس
ممکن است با افزایش سن بیشتر نگران شکستن استخوانهای خود به دلیل پوکی استخوان باشید. امّا اگر ترس از افتادن دارید، احتمال زمین خوردنتان بیشتر است. یک مطالعه نشان داد که در حدود یکسوم سالمندان بالای ۶۵ سال دچار این ترس هستند و البته قابلدرک است؛ زیرا زمین خوردن عامل اصلی آسیبدیدگی در افراد سالمند است.
اعتمادبهنفس
مطالعات نشان میدهند که با بالا رفتن سن، اعتمادبهنفس افزایش پیدا میکند و البته ثروت، تحصیلات، سلامتی و اشتغال به آن اوج میدهد. امّا بعد از ۶۰ سالگی سیر نزولی دارد و کاهش مییابد. این امر معمولاً به این دلیل است که مشکلات سلامتی افراد شروع میشود و بعد از بازنشستگی خود شروع به جستجوی هدفی جدید میکنند. با افزایش طول عمر، سبک زندگی سالم و کار در سنین بالاتر، ممکن است شاهد این تغییر باشیم.