دیابت بیمزه در بارداری میتواند به قدری شما را تشنه کند که روزانه مقدار بسیار زیادی آب بنوشید. در نتیجه، ممکن است در هر ساعت، یک یا دو بار به دستشویی بروید. این حالت میتواند ناشی از بارداری نباشد، بلکه علائم بیماری دیابت بیمزه باشد که گاهی دیابت آب نامیده میشود. دیابت بیمزه بارداری نشانههایی شبیه به دیگر انواع این بیماری دارد، اما ارتباطی با آنها ندارد. برای آشنایی بیشتر با دلایل، علائم، روشهای تشخیص و راهکارهای درمان این بیماری در بارداری، این مقاله را بخوانید.
دلایل ابتلا به دیابت بیمزه
دیابت بیمزه حاملگی که اکثر اوقات با عنوان DI بارداری شناخته میشود، اختلالی نادر است که در دوران بارداری و معمولاً در سه ماهه سوم بروز میکند. وازوپرسین یا هورمون ضدادرار مادهای است که در بدن تولید میشود و به کلیههای شما پیام میدهد که آب را نگه دارد و خود باعث غلیظ شدن ادرار شما خواهد شد.
گاهی طی بارداری، جفت که عضوی حیاتی برای زنده نگه داشتن جنین در طول حاملگی است میتواند آنزیمی بسازد تا وازوپرسین را که میزان آب نگهداریشده در بدن شما را کنترل میکند، تخریب کند. کمبود این هورمون باعث تشنگی شدید و ادرار مکرر میشود. دیابت بیمزه بارداری همچنین میتواند منجر به بیاختیاری ادرار و شبادراری شود.
در برخی موارد، این بیماری موروثی است و در سایر موارد، مشکلی در شیوه کنترل تشنگی توسط بدنتان وجود دارد، که گاهی علت آن مشخص نیست.
علائم دیابت بیمزه بارداری
بیشتر مادران باردار به خاطر فشاری که جنینِ در حال رشد بر مثانه وارد میکند، مجبور میشوند شبها چند بار به دستشویی بروند. اما اگر در دوره بارداری زیاد به دستشویی میروید و دچار تشنگی شدیدی هم هستید، ممکن است مبتلا به دیابت بارداری باشید. از دیگر نشانههای این بیماری میتوان به تهوع، سرگیجه و ضعف اشاره کرد.
تشخیص دیابت بیمزه بارداری
پزشک برای شما آزمایشی خواهد نوشت که ادرارتان برای اندازهگیری میزان غلظت و میزان زردی آن، مورد آزمایش قرار گیرد. همچنین ممکن است از خون شما، نمونهای برای بررسی بیشتر در آزمایشگاه گرفته شود.
راهکارهای درمان دیابت بیمزه بارداری
پزشک ممکن است تصمیم بگیرد دیابت آب حاملگی را درمان نکند. اگر اینطور باشد، احتمالاً از شما میخواهد دفعات زیادی برای معاینه پیش او بروید تا مطمئن شود که بدن شما مایعات زیادی را در خود نگه نمیدارد. علاوه بر این لازم است شما همیشه همراه خود آب داشته باشید تا بدنتان دچار کمآبی نشود.
همچنین ممکن است لازم باشد دسموپرسین که یک داروی ساختگی مشابه وازوپرسین است، مصرف کنید. این دارو معمولاً به صورت اسپری بینی تولید میشود و به کنترل ادرار کمک میکند. این دارو از طریق کمک به بدن برای جذب و مدیریت آب از کلیهها، مانع شبادراری میشود.
البته اگر علت این بیماری در شما سیستم کنترل تشنگی در بدنتان باشد، احتمالاً پزشکتان درمان دیگری را تجویز کند.
موارد مراجعه به پزشک
اگر باردارید و همه نشانههای زیر را دارید، با پزشک خود مشورت کنید:
- تعداد دفعاتی که به دستشویی میروید، بهخصوص در شبها زیاد است.
- دچار تشنگی شدیدی هستید.
- بیش از حد طبیعی در روز مایعات مینوشید.
البته باید به این اشاره کرد که در اکثر موارد این علائم طی چهار تا شش هفته پس از زایمان، از بین میرود. اما ممکن است در بارداریهای بعدی دوباره دچار این علائم شوید یا حتی این علائم در بدن شما تشدید شود.