دیابت، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته را افزایش میدهد. برخی بیماریهای دیگر در افراد مبتلا به دیابت مثل فشار خون و کلسترول بالا نیز میتواند خطر بیماریهای قلبی و سکته را افزایش دهد. اگر دیابت دارید باید قند خون، کلسترول و فشار خونتان را مدیریت کنید. با این کار میتوانید خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته را تا حد ممکن کاهش دهید. این مقاله را بخوانید تا بدانید چقدر در معرض خطر مشکلات قلبی هستید و چگونه میتوانید این خطر را کاهش دهید.
چه چیزهایی خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهد؟
قند خون بالا در طولانیمدت میتواند به رگهای خونی و اعصاب مربوط به قلب آسیب برساند. هرچه زمان بیشتری از ابتلا به دیابت بگذرد، احتمال بروز مشکلات قلبی در شما بیشتر خواهد شد. تحقیقات نشان داده است که دیابت میتواند سن ابتلا به مشکلات قلبی را کاهش دهد. اما اگر دیابت دارید، غیر از سن، هر یک از موارد زیر میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را در شما افزایش دهد:
سیگار کشیدن
سیگار کشیدن و دیابت هر دو میتوانند رگهای خونی را تنگ کنند. استعمال سیگار میتواند مشکلات ریوی ایجاد کند، خطر نوروپاتی را افزایش دهد، به رگهای خونی پای شما آسیب بزند، خطر عفونت، زخم و را در پا افزایش دهد و باعث قطع عضو شود.
فشار خون بالا
فشار خون بالا باعث میشود قلب شما سختتر خون را در بدن پمپ کند. فشار خون بالا میتواند به رگهای خونی آسیب بزند و خطر حمله قلبی، سکته مغزی، مشکلات چشمی و کلیوی را افزایش دهد.
سطح غیرطبیعی کلسترول
کلسترول نوعی چربی است که در کبد شما تولید و در خونتان یافت میشود. دو نوع کلسترول به نامهای LDL و HDL وجود دارد. LDL که کلسترول بد نامیده میشود میتواند باعث گرفتگی رگهای خونی شود. سطح بالای LDL میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش دهد. HDL کلسترول خوب خون نامیده میشود که به حذف LDL از رگها کمک میکند. کمبود HDL نیز میتواند خطر بیماریهای قلبی را افزایش دهد.
نوع دیگری از چربی خون، تریگلیسرید نام دارد. مقدار بیش از حد نرمال تریگلیسرید هم میتواند باعث بروز مشکلات قلبی شود.
چاقی و چربی شکم
اضافهوزن و چاقی میتواند مدیریت دیابت را برای شما سخت کند، زیرا اضافهوزن تأثیر مستقیمی روی مقاومت بدن به انسولین دارد. از طرفی اضافهوزن میتواند خطر ابتلا به فشار خون بالا و بیماریهای قلبی را بالا ببرد.
حتی اگر اضافهوزن ندارید، چربی دور شکم میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش دهد. دور کمر بزرگتر از ۹۰ سانتیمتر در خانمها و ۱۰۰ سانتیمتر در آقایان میتواند این خطر را افزایش دهد.
سابقه خانوادگی بیماری قلبی
اگر یک یا چند نفر از اعضای خانواده شما قبل از ۵۰ سالگی دچار بیماریهای قلبی شده باشند، شما احتمال بیشتری در ابتلا به این بیماریها دارید. اگر مبتلا به دیابت هستید، حتماً با پزشکتان در این رابطه صحبت کنید تا اقدامات لازم را برای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی به شما آموزش دهد.
انواع بیماریهای قلبی
افراد مبتلا به دیابت، بیشتر در معرض خطر ابتلا به دو بیماری زیر قرار دارند و بسیاری از افراد ممکن است به هر دوی این عوارض دچار شوند:
بیماری عروق کرونری
عروق کرونری شما در قلبتان قرار دارند. تجمع مقادیر زیاد چربی که پلاک نامیده میشود، میتواند باعث تنگ شدن این عروق شود. اگر پلاکها ناگهان بشکنند و از هم گسیخته شوند، میتوانند منجر به حمله قلبی شوند. این حالت ممکن است در نتیجه بیماری عروق کرونری یا در اثر دیابت رخ دهد. از آنجا که این وضعیت میتواند بسیار خطرناک و مرگآور باشد، مدیریت و کنترل آن ضروری است.
افراد مبتلا به دیابت برای جلوگیری از چنین مشکلاتی حتماً باید ورزش، رژیم غذایی سالم و سیگار نکشیدن را در برنامه روزانه خود قرار دهند.
نارسایی احتقانی قلب
عارضهای مزمن است که درآن قلب عملاً نمیتواند به طور مؤثر خون را پمپاژ کند. علائم اصلی این عارضه شامل تنگی نفس هنگام پیادهروی و تورم پاهاست.
چطور از ابتلا به بیماریهای قلبی ناشی از دیابت پیشگیری کنید؟
اگر سیگار میکشید، وقت آن رسیده است که برای ترکش دست به کار شوید. از پزشکتان وقت بگیرید و با او مشورت کنید. اگر تلاشهای قبلیتان برای ترک سیگار ناموفق بوده است، حتماً میدانید که هنوز هم دیر نیست، چون همه ما قبل از ترک موفق یک عادت نادرست، شکستهای زیادی را در این مسیر تجربه خواهیم کرد.
ورزش بیشتر، تقریباً برای همه مبتلایان به دیابت سودمند است. ورزش برای قلبتان خوب است و به شما کمک میکند تا قند خون را نیز کنترل کنید. حتی پیادهروی تند هم ورزش به حساب میآید، پس قرار نیست که حتماً به باشگاه بروید. افراد مبتلا به دیابت بهتر است حداقل هفتهای ۱۵۰ دقیقه ورزش کنند. اگر در حال حاضر فعالیت زیادی ندارید، حتماً به پزشکتان بگویید که دوست دارید ورزش را به برنامه خود اضافه کنید. او به شما خواهد گفت که چه ورزشهایی برای شما مناسب است.
برخی از افراد دارای دیابت، برای کاهش فشار خون یا کاهش میزان کلسترول خود، نیازمند دارو هستند. ممکن است پزشکتان به شما توصیه کند که برای در امان ماندن از خطر بیماریهای قلبی، روزانه دوز پایینی از آسپرین مصرف کنید.
در آخر نیز، توصیه میکنیم حتماً به روند درمان خود پایبند باشید. به همه مکانهایی که لازم است برای درمان به آنها مراجعه کنید مثل آزمایشگاه و مراجعات دورهای خود نزد پزشک بروید. شما میتوانید با کمک پزشکتان در راستای سلامت بیشتر قلب خود گام بردارید.