شاید استفاده از روشهایی برای جلوانداختن پریود عجیب باشد. اما دلایل مختلفی برای این کار وجود دارد. شاید بخواهید پریودتان قبل از تعطیلات یا مراسمی خاص شروع و تمام شود. شاید چرخه قاعدگی نامنظمی دارید و میخواهد برای بارداری برنامهریزی کنید یا ممکن است پریودتان به تأخیر افتاده باشد و دچار استرس یا نگرانی شده باشید. دلیل آن هرچه باشد، روشهای مختلفی وجود دارد که میتواند مؤثر باشد.
دلایلی که میتواند باعث عقبافتادن پریود شود
سیکل قاعدگی معمولاً 21 تا 35 روز در نظر گرفته میشود.
عدم خونریزی در دوره قاعدگی، آمنوره نامیده میشود. دخترانی که تا 15 سالگی پریود را تجربه نکنند و زنانی که سه دوره متوالی یا بیشتر پریود نشوند، دچار آمنوره هستند.
چندین دلیل محتمل برای تأخیر یا فقدان قاعدگی وجود دارد:
- استرس
- وزن کم یا زیاد
- تنبلی تخمدان یا سندرم تخمدان پلیکیستیک
- روشهای هورمونی پیشگیری از بارداری
- بیماریهای مزمن مانند دیابت یا سلیاک
- مشکل تیروئید
- یائسگی
- بارداری
اگر باردار هستید، تلاش نکنید پریود شوید
موادی که میتوانند به شما کمک کنند پریود شوید، داروهای قاعدگیآور نامیده میشوند. توجه داشته باشید که برخی از این داروها، القاکننده سقط جنین نیز هستند.
هشدار بارداری
اگر احتمال دارد که پریود شما به دلیل بارداری به تأخیر افتاده باشد، استفاده از مواد قاعدگیآور میتواند به بارداریتان خاتمه دهد. این وضعیت میتواند بسیار خطرناک باشد. اگر ذرهای احتمال میدهید باردار باشید، این مواد را مصرف نکنید.
چگونه پریود را جلو بیندازم؟
ویتامین سی
برخی افراد بر این باورند که ویتامین سی میتواند پریود را جلو بیندازد، اما هیچ شواهد علمی قابل اتکایی در تأیید این ادعا وجود ندارد.
تصور میشود که ویتامین سی میتواند سطح استروژن را افزایش و سطح پروژسترون را کاهش دهد. این امر باعث انقباض رحم، ریزش پوشش داخلی آن و در نتیجه، شروع پریود میشود.
اگر میخواهید این روش را امتحان کنید، میتوانید مکمل ویتامین سی مصرف کنید و یا مقدار زیادی مواد غذایی حاوی ویتامین سی نوش جان کنید. مرکبات، انواع توت، انگورفرنگی سیاه، کلمبروکلی، اسفناج، کلمبروکسل، فلفل قرمز و سبز و گوجه فرنگی، همه منابع خوبی از ویتامین سی هستند.
اگر تصمیم دارید مکمل مصرف کنید، مراقب باشید در محدوده مصرف مجاز بمانید؛ مصرف بیش از اندازه مکمل ویتامین سی میتواند خطرناک باشد.
آناناس
آناناس منبعی غنی از بروملین (bromelain) است، آنزیمی که تصور میشود بر استروژن و سایر هورمونها تأثیر میگذارد.
نتایج پژوهشی که در 2017 انجام شده نشان داده که بروملین ممکن است به کاهش التهاب کمک کند. پس شاید بتواند به رفع قاعدگی نامنظم ناشی از التهاب نیز کمک کند.
با این حال، هیچ شواهد علمی وجود ندارد که نشان دهد خوردن آناناس یا مکملهای بروملین باعث شروع قاعدگی میشوند.
زنجبیل
زنجبیل دارویی سنتی برای جلوانداختن پریود است و برخی باور دارند باعث انقباضهای رحمی میشود. گرچه، پژوهشهای علمی هنوز این ادعا را تأیید نکردهاند.
خوردن زنجبیل خام ناخوشایند است. سادهترین راه مصرف آن، دم کردنش است. تکهای زنجبیل تازه پوستکنده را خرد کنید و به مدت پنج تا هفت دقیقه بجوشانید. بعد از صافی عبور دهید و قبل از نوشیدن، به آن عسل یا شکر اضافه کنید.
جعفری
جعفری حاوی مقادیر زیادی ویتامین سی و همچنین آپیول است که ممکن است به تحریک انقباضهای رحمی کمک کند. با این حال، آپیول سمی است و باید به میزان مشخصی مصرف شود؛ بهخصوص برای زنان باردار خطرناک است. اگر باردار هستید، شیر میدهید یا مشکلات کلیوی دارید، نباید چای جعفری بنوشید.
برای تهیه چای جعفری، کافی است یک فنجان آب جوش را روی چند قاشق غذاخوری جعفری تازه بریزید و قبل از نوشیدن اجازه دهید 5 دقیقه در آن خیس بخورد.
زردچوبه
زردچوبه یکی دیگر از داروهای سنتی است که به اعتقاد برخی، قاعدگیآور است. گفته میشود که زردچوبه با تأثیر بر میزان استروژن و پروژسترون باعث جلوافتادن پریود میشود، هرچند پژوهشهای علمی در این مورد وجود ندارد.
روشهای زیادی برای استفاده از زردچوبه وجود دارد. میتوانید آن را به غذاهایی که با برنج یا سبزیجات میپزید اضافه کنید. یا میتوانید آن را همراه سایر ادویهها و شیرینکنندهها به آب یا شیر اضافه کنید و یک نوشیدنی گرم نوش جان کنید.
دانگکِی
دانگکی (آنژلیک چینی) گیاهی بومی چین و داروی گیاهی محبوبی است که از صدها سال پیش از آن استفاده میشود. دانگکی با بهبود جریان خون در لگن و همچنین تحریک عضلات رحم و انقباضهای شکمی رحمی به پریود شدن کمک میکند.
کوهوش سیاه
کوهوش سیاه مکمل گیاهی دیگری است که میتوانید برای کمک به تنظیم چرخه قاعدگی مصرف کنید. گفته میشود که این گیاه به تقویت عضلات رحم کمک میکند و در ریزش دیواره رحم (همان قاعدگی) نقش دارد.
میدانیم که کوهوش سیاه با بسیاری از داروها تداخل دارد. مصرف آن به افرادی که داروهای فشار خون یا داروهای قلبی مصرف میکنند یا سابقه مشکلات کبدی دارند، توصیه نمیشود.
فنون آرامسازی (ریلکسیشن)
گاهی دلیل عقبافتادن پریود، استرس است. وقتی استرس داریم، ممکن است هورمونهایی مانند کورتیزول یا آدرنالین در بدنمان ترشح شود.
این هورمونها میتوانند مانع از تولید هورمونهای استروژن و پروژسترون شوند که برای حفظ چرخه قاعدگی منظم ضروری هستند.
پادزهر استرس، آرامسازی ذهن و جسم است. روشهای متنوعی برای رهایی از استرس و آرام شدن وجود دارد. هر فردی باید مناسبترین و اثربخشترین روش برای خود را انتخاب کند. برخی از روشهای پیشنهادی عبارتاند از:
- کاهش حجم کار
- وقت گذراندن با دوستان و خانواده
- ورزش کردن
- پرداختن به یک سرگرمی لذتبخش
- استفاده از تکنیکهای مراقبه یا توجهآگاهی
کمپرس یا وان آب گرم
وان آب گرم تأثیری فوقالعاده بر شل شدن عضلات منقبض و از بین بردن استرس هیجانی دارد. شاید به همین دلیل اینجا و آنجا میخوانید یا میشنوید که نشستن در وان آب گرم میتواند به شروع پریود کمک کند.
برای تأثیر بیشتر، مقداری روغن معطر و آرامشبخش به آب وان اضافه کنید. همچنین میتوانید کیسه آب گرم را روی شکمتان بگذارید.
گرما نهتنها آرامشبخش است بلکه باعث افزایش جریان خون در ناحیه لگن نیز میشود و در نتیجه، بهآرامی سیکل قاعدگی را تسریع میکند.
رابطه جنسی
رابطه جنسی به چند دلیل میتواند باعث شروع پریود شود.
ارگاسم باعث گشاد شدن دهانه رحم میشود. باز شدن دهانه رحم، فضایی خالی ایجاد میکند که میتواند خون پریود را به سمت پایین بکشد. تفاوتی ندارد که ارگاسم از طریق رابطه جنسی همراه با دخول باشد یا شکل دیگری از رابطه.
اگر بهطور منظم رابطه جنسی داشته باشید، استرستان کمتر میشود و هورمونهایتان متعادلتر.
اگر ورزشکار هستید، کمتر ورزش کنید
ورزش زیاد میتواند باعث نامنظم شدن، تأخیر یا جا افتادن پریود شود. دوندهها، وزنهبرداران و سایر ورزشکارانی که هر روز تمرین میکنند ممکن است این مشکل را تجربه کنند، به این دلیل که ورزش سطح استروژن را کاهش میدهد و باعث توقف پریود میشود.
استفاده از روشهای پیشگیری از بارداری
راه حل طولانیمدت برای مشکل پریود نامنظم، استفاده از روشهای هورمونی پیشگیری از بارداری است. این روشهای ضدبارداری با کنترل سطح هورمونها در بدن، میتوانند تا حدی تضمین کنند که قاعدگی چه زمانی فرا میرسد.
ممکن است این روشها با عوارض جانبی همراه باشند. قبل از تصمیمگیری در مورد استفاده از آنها، با پزشک خود مشورت کنید.
چه موقع به پزشک مراجعه کنم؟
باید به یاد داشته باشید که فقدان یا تأخیر دورههای قاعدگی ممکن است علامت وجود مشکلی دیگر باشد. اگر علائم زیر را دارید باید به پزشک مراجعه کنید:
- احتمال میدهید باردار باشید
- سه دوره متوالی پریود نشدهاید
- قاعدگی شما قبل از 45 سالگی متوقف شده
- بیش از 55 سال سن دارید و هنوز پریود میشوید
- بین دورههای قاعدگی یا بعد از رابطه جنسی خونریزی دارید
- پریود شما ناگهان تغییر کرده؛ بسیار شدید یا نامنظم شده
- خونریزی پس از یائسگی دارید (خونریزی پس از 12 ماه از قطع دورههای قاعدگی)
- هنگامی که تحت درمان جایگزینی هورمون هستید، خونریزی دارید.