بیماری اچ آی وی، یک بیماری قابل کنترل است و بسیاری از افراد مبتلا به اچ آی وی، زندگی طولانی و سالمی دارند. میزان امید به زندگی یک فرد مبتلا به اچ آی وی، بسیار زیاد شده است و تقریباً امید او، به اندازه¬ی فردی است که پاسخ آزمایش او، برای ویروس اچ آی وی منفی است. این برابری امید به زندگی، به این بستگی دارد که فرد، بهطور مداوم داروهای ضدویروسی (آنتی رتروویرال) را مصرف کند.
پیشگیری از پیشرفت ویروس اچ آی وی در بدن
- استفاده از کاندوم در جهت پیشگیری از عفونتهای منتقله جنسی
- واکسینه کردن برای عفونتهای احتمالی فرصتطلب
- شناسایی عوامل محیطی، مانند گربه خانگی که میتواند منجر به عفونت شود.
- عدم نوشیدن مستقیم از آب دریاچه یا رودخانه یا آب شیر فیلتر نشده در کشورهای خاص
- مشورت با پزشک درباره¬ی واکسیناسون¬های مربوطه و راههای محدود کردن مواجهه با عوامل بیماریزا در محل کار، خانه و هنگام تعطیلات
هم چنین داروهای آنتیبیوتیک، ضد قارچ و ضد انگل میتوانند به درمان عفونتهای فرصتطلب کمک کنند.
موارد زیر باعث انتقال این بیماری نمیشود:
- دست دادن
- بغل کردن
- بوسیدن
- عطسه کردن
- لمس پوست بدون بریدگی
- استفاده¬ی مشترک از سرویس بهداشتی
- استفاده¬ی مشترک از حوله فردی
- استفاده¬ی مشترک از کارد و چنگال
- تنفس دهانبهدهان
- لمس بزاق دهان، اشک چشم، مدفوع، یا ادرار یک فرد مبتلابه بیماری اچ آی وی
تشخیص بیماری اچ آی وی
آگاهی در مورد وجود این بیماری در بدن ما بسیار ضروری است، چرا که میتوان با دسترسی سریع به درمان از بروز مشکلات بیشتر جلوگیری کرد. کارشناسان درمانی میتوانند خون افراد را جهت بررسی آنتیبادی بیماری اچآیوی بررسی کنند. آنها قبل از تائید نتیجه¬ی مثبت، مجدد خون را آزمایش میکنند. همچنین کیتهای آزمایش خانگی برای این بیماری وجود دارد. فرآیند انجام آزمایش بیماری اچ آی وی و تشخیص آن ، در کمتر از ۲ هفته امکانپذیر است. افراد مشکوک به وجود ویروس، میبایست بیشتر تحت آزمایش قرار گیرند. هر کس که در معرض خطر ابتلا به اچ آی وی بوده، به سادگی میتواند یک آزمایش انجام دهد و یا از کیت تشخیصی استفاده کند. در صورت منفی بودن جواب آزمایش، پیشنهاد می¬شود، یک آزمایش دیگر ظرف چند هفته آینده صورت گیرد.
انواع آزمایشهای بیماری اچ آی وی به شرح زیر است:
- آزمایش اسید نوکلئیک که بعضی مواقع به آن NATs هم گویند، میتواند عفونت اچ آی وی را در ظرف مدّت ۱۰ روز بعد از مواجهه با ویروس شناسایی کند.
- آزمایش آنتیژن یا آنتیبادی خون میتواند وجود بیماری اچ آی وی را در نمونه خون ظرف مدّت ۱۸ روز پس از مواجهه با ویروس تشخیص دهد
- بیشتر آزمایشهای سریع و قابل انجام توسط خود فرد (کیت¬های تشخیصی خانگی) آزمایشهای آنتیبادی هستند که میتوانند آنتیبادیهای بیماری اچ آی وی را در ظرف مدت ۲۱ روز بعد از مواجهه شناسایی کنند.
اگر شخصی ظرف ۷۲ ساعت پیش در معرض ابتلا به بیماری اچ آی وی قرارگرفته باشد، باید با متخصصان درمانی در مورد داروهای پیشگیری پس از مواجهه (PEP) مشورت کند. این داروها در واقع پیشگیری کننده هستند.